نوروز یکی از جشن های کهن و ملی ما ایرانیان است.این جشن با شروع بهار آغازمی شود ، البته پیش از نوروز مردم در تدارک جشن نوروز در تکاپو هستند. یکی از اصلیترین آیین های عید نوروز چیدن سفره هفت سین است، که خود نیز آیین خاصی دارد و موارد خاصی در آن قرار می گیرد که در ذیل به آنها اشاره می کنیم :
سفره هفت سین تاریخچه بسیار بزرگی دارد که ما به اختصار به آن می پردازیم ;
چرا هفت؟
در زبان باستانی عدد هفت به نام ” امرداد” است به معنای جاودانگی و زندگی.
عدد هفت برای ایرانیان باستان مقدس بوده و از آن معانی مثبت ،خوش یمنی و فال نیک دریافت می کردند: مثلا هفت رنگ رنگین کمان، هفت خان رستم در شاهنامه، هفت آسمان، هفت اقلیم، هفت روز هفته، هفت فرشته، هفت شهر عشق در عرفان، هفت پیکر و ….
عدد هفت در قرآن کریم و برای مسلمانان نیز اهمیت دارد ،از عدد هفت در برخی از آیهها و سورههای قرآن نام برده ; برای مثال حج هفت مرحله دارد و نخستین قاریان نیز هفت نفر بوده اند.
اجزای سفره :
برخی از منابع آورده اند که ایرانیان در ابتدا هفت چین داشت و بدین صورت بود که هخامنشیان در هفت ظرف چینی غذا می گذاشتند که به آن هفت چین یا هفت چیدنی می گفتند.
در برخی منابع هم آورده اند که هفت شین بوده که در آن ; شمع ،شراب، شیرینی ، شهد(عسل) ، شمشاد و شربت و شقایق یا شاخع نبات بوده است.
پس از ورود دین مبین اسلام به هفت سین تبدیل شد که در آن سیر، سرکه، سماق، سنجد، سمنو و سبزه و سیب چیده میشود و ایرانیان بر سر سفرههای خود قرآن را میگذارند و سال نو را با آیات قرآنی آغاز میکنند. چنانچه مسلمانان قرآن، زرتشتیان اوستا و کلیمیان تورات را بر بالای سفره هایشان جای میدهند.
سبزه : با رنگ و طراوت خود دلها را شادمان میسازد.
سیب : نمادی از تندرستی و زیبایی است .
سمنو : نماد زایش و باروری گیاهان و فراوانی خوراک و غذاهای خوب و پر نیرو است.
سنجد : عطر برگ و شکوفههای آن محرک عشق و مهر و نماد زایندگی، عشق و دلباختگی است.
سیر : نماد میکروب زدایی و پاکیزگی محیط زیست و سلامت بدن و نیز زدودن چشم زخم است.
سرکه : مانند سیر برای پاکی محیط، زدودن آلودگی و باطل کردن سحر و جادو قرار میگرفت.
سماق : نماد عشق مهر و پیوند دلها میباشد.
سفره نوروزی اجزای دیگری دارد :
سکه (نمادی از خیر و برکت و درآمد)
تخم مرغ (نماد زایش و آفرینش و نشانهای از نطفه و نژاد)
آینه (نماد روشنایی)
آب و ماهی (نماد برکت در زندگی)